Πληροφορίες για την πρόσβαση στο Λειβάρτζι με Ι.Χ ή λεωφορίο.

Πληροφορίες για την πρόσβαση στο Λειβάρτζι με Ι.Χ ή λεωφορίο. Η πρόσβαση στο χωριό γίνεται σχετικά εύκολα, μέσω της εθνικής οδού Ε111 Πατρών-Τριπόλεως μέχρι τα Τριπόταμα και μετά με επαρχιακή οδό με κατεύθυνση προς Καλάβρυτα/Ψωφίδα/Λειβάρτζι. (βλ χάρτη και πληροφορίες) Η απόσταση από την Πάτρα είναι περίπου 100Χλμ και ο χρόνος του ταξιδιού δεν ξεπερνάει συνήθως τη 1 ώρα κα 30 λεπτά (με καλές κλιματολογικές συνθήκες). Από Πάτρα : κατευθυνόμαστε προς Τρίπολη χρησιμοποιώντας την Εθνική οδό Πατρών-Τριπόλεως Ε111 για 90Χλμ όπου και θα βρεθούμε στο χωριό Τριπόταμα. Στρίβουμε στον επαρχιακό δρόμο με κατεύθυνση προς Καλάβρυτα/ Ψωφίδα/ Λειβάρτζι για 6Χλμ. Στρίβουμε πάλι στον τοπικό δρόμο προς Λειβάρτζι/ Λεχούρι για 2Χλμ. Ακολουθούμε τον τοπικό δρόμο προς Λειβάρτζι για ακόμα 2Χλμ. Από Τρίπολη : κατευθυνόμαστε προς Πάτρα χρησιμοποιώντας την Εθνική οδό Τριπόλεως-Πατρών Ε111 για 70Χλμ όπου και θα βρεθούμε στο χωριό Τριπόταμα. Στρίβουμε στον επαρχιακό δρόμο με κατεύθυνση προς Καλάβρυτα/ Ψωφίδα/ Λειβάρτζι για 6Χλμ. Στρίβουμε πάλι στον τοπικό δρόμο προς Λειβάρτζι/ Λεχούρι για 2Χλμ. Ακολουθούμε τον τοπικό δρόμο προς Λειβάρτζι για ακόμα 2Χλμ. Από τα Καλάβρυτα το Λειβάρτζι απέχει περίπου 45Χλμ . Ο δρόμος είναι επικίνδυνος κυρίως κατά τη χειμερινή περίοδο. Κατευθυνόμαστε από τα Καλάβρυτα προς τη Πάτρα μέσο Χαλανδρίτσας για περίπου 3Χλμ. Στρίβουμε στον επαρχιακό δρόμο προς Κλειτορία / Σπήλαια λιμνών /Πριόλιθο για 20Χλμ. Στη διασταύρωση για Κλειτορία / Σπήλαια λιμνών δεν ακολουθούμε αυτή τη κατεύθυνση αλλά συνεχίζουμε προς Αροανεία (Σοποτό) / Αγρίδι για περίπου 18Χλμ Στρίβουμε στον τοπικό δρόμο προς Λειβάρτζι/ Λεχούρι για 2Χλμ. Ακολουθούμε τον τοπικό δρόμο προς Λειβάρτζι για ακόμα 2Χλμ Συγκοινωνία : Καθημερινά λεωφορεία με 1 δρομολόγιο από Πάτρα προς Τρίπολη με στάση στα Τριπόταμα (Ψωφίδα) και 1 δρομολόγιο από Τρίπολη προς Πάτρα με στάση στα Τριπόταμα (Ψωφίδα). Καθημερινά λεωφορείο με 1 δρομολόγιο Καλάβρυτα- Δάφνη- Καλάβρυτα με στάση στο Λειβαρτζινό. Κάθε Παρασκευή 1 λεωφορείο από Πάτρα για Λειβάρτζι. Ο ιατρός επίσης εξυπηρετεί τα γειτονικά χωριά Λεχούρι, Κερασιά, Λειβαρτζινό, Λιβάδι Στα χωριά υπάρχουν ταξί. Το Λεχούρι είναι χτισμένο σε μια από τις ελατόφυτες πλαγιές των Ερυμανθίων Καλλιφώνων ορέων. Από τη θέση Λειβαρτζινό, του Κεντρικού δρόμου Ψωφίδα – Καλάβρυτα, απέχει 7 χιλιόμετρα.

 Από Αθήνα ακολουθείτε την εθνική οδό Αθηνών-Πατρών και αφού περάσετε την Ακράτα στρίβετε για Καλάβρυτα. Μετά τα Καλάβρυτα ακολουθείτε την πινακίδα για Πριόλιθο , μετά για Αρονοία και φτάνετε στο χωριό Λιβαρτζινό. Στο Λιβαρτζινό πάτε δεξιά προς Λεχούρι. Το ταξίδι έχει διάρκεια κοντά στις 3 ώρες ( 2 ώρες μέχρι Καλάβρυτα και άλλη μια ώρα μετά ). Από Πάτρα θα πάρετε την παλιά εθνική οδό προς Τρίπολη ( η γνωστή 111 ) , θα περάσετε την Δίβρη και μετά από 10 λεπτά θα φτάσετε στα Τριπόταμα. Εκεί στρίβετε αριστερά προς Λιβαρτζινό και μετά αριστερά προς Λεχούρι. Υπολογίστε γύρω στις 2 ώρες δρόμο από την Πάτρα. Όποιον από τους παραπάνω δρόμους επιλέξετε οι αλυσίδες για το χειμώνα είναι απαραίτητες.

Το Λεχούρι είναι ιδανικό για ξεκούραση , πεζοπορία αλλά και για διαδρομές με 4*4 αφού το χωριό τελειώνει εκεί που αρχίζουν τα έλατα. Μια πολύ όμορφη διαδρομή με τζιπ μέσα στα έλατα είναι να ακολουθήσετε τον χωματόδρομο ο οποίος φτάνει μέχρι το χωριό Βλασία. Ο δρόμος αυτός ( προβλέπετε στο μέλλον να γίνει με άσφαλτο ) διασχίζει το βουνό Ερύμανθος το οποία τοπικά αποκαλείτε Καλιφώνι. Το καλοκαίρι αν είστε τυχεροί και περπατάτε μπορείτε να βρείτε στην διαδρομή αυτή πάρα πολύ ωραίο τσάι. Αν σας αρέσει η πεζοπορία σας προτείνω τη διαδρομή μέχρι την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου η οποία βρίσκετε σε ένα λόφο. Εξίσου όμορφη διαδρομή μέσα στο δάσος αλλά και φοβερή θέα από την εκκλησία. Όσοι έχετε αντοχές μπορείτε να περπατήσετε μέχρι την Καπρίβαινα, τοποθεσία όπου σύμφωνα με την μυθολογία υπήρχε ο «Ερυμάνθιος κάπρος» που σκότωσε ο Ηρακλής. Για περισσότερες οδηγίες για αυτήν την διαδρομή καλύτερα να ρωτήσετε τους ντόπιους. Επίσης στο κοντινό χωριό Τριπόταμα υπάρχει ποτάμι κατάλληλο για rafting αλλά μόνο για προχωρημένους ( δεν έχει γίνει ακόμα πίστα ) . Πίστα για rafting υπάρχει στο χωριό Δάφνη στο ποτάμι Λάδωνας ( 50 λεπτά από το Λεχούρι ) . SYNC ME @ SYNC